Jaki cukier po jedzeniu jest prawidlowy?

Jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?

Cukrzyca stanowi poważny problem współczesnych czasów. Coraz więcej ludzi, którzy nieodpowiednio się odżywiają i nie uprawiają żadnego sportu, boryka się ze zwiększonym stężeniem glukozy we krwi. Niekontrolowane schorzenie powoduje poważne konsekwencje, przez uszkodzenie narządu wzroku, serca, naczyń krwionośnych czy nerek aż do śmierci. Regularne pomiary stężenia glukozy pozwalają na ocenę stanu zdrowia, ale jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?

By określić poziom, w jakim cukier po jedzeniu jest prawidłowy, trzeba zasięgnąć wiedzy z badań i ośrodków naukowych. Zgodnie z normą wytyczoną przez Światową Organizację Zdrowia przyjęte jest, że prawidłowe stężenie glukozy po jedzeniu po około dwóch godzinach powinno wynosić mniej niż 140 mg/dl. Ważne jest, by pamiętać o pomiarze po upływie tego czasu, gdyż po kilkunastu minutach po posiłku stężenie glukozy wzrasta, by po godzinie osiągnąć maksimum i ostatecznie po około dwóch godzinach wrócić do normy.

Jaki cukier po jedzeniu jest prawidlowy?

Na szczęście, cukrzycy mogą w łatwy sposób samodzielnie kontrolować poziom cukru dzięki zastosowaniu glukometru. Po naniesieniu kropli krwi z palca na pasek pomiarowy umieszczony w urządzeniu, otrzymuje się szybki pomiar stężenia glukozy.

Dużo na temat poziomu cukru można przeczytać na LekiNatury.pl.